Fragile Moments (Knokke)

2017 – Sabine Wachters Gallery

De titel Fragile Moments refereert aan de bewustzijnstoestand waar Maddy heel haar kunstenaarsbestaan naar heeft gezocht en op authentieke wijze heeft verbeeld. Het kwetsbare moment waarop de dingen uiteenvallen. Waarbij de constructie die wij als werkelijkheid beschouwen in vraag wordt gesteld. ‘Een kunstenaar, een filosoof, een schrijver, wil zich losmaken van vastgelopen structuren. Het is een manier om te laten zien dat bepaalde denkbeelden tijdelijk zijn.’ Maddy beschouwt dit als een hoge vorm van schoonheid en inzicht.

Maddy Arkesteyn was altijd geïnteresseerd in plekken waar het ingrijpen van de mens even is uitgesteld. In de rafelranden van de stad, tijdens markten na sluitingstijd. Wat enkele minuten ervoor nog betekenis had en een waarde vertegenwoordigde ligt nu verspreid op de grond. ‘De dingen vallen buiten elke orde of controle en zijn daardoor even bevrijd. Ze hebben zich van hun functie losgemaakt. Het zijn landschappen die door de wind worden gevormd en veranderd. De objecten zijn aan hun lot overgelaten en dienen zo snel mogelijk te worden opgeruimd. Maar juist dit kortstondige moment van over- en achtergelaten zijn, biedt hen de kans te ontsnappen. Tijdens dat oncontroleerbare moment is het besef van vrijheid voelbaar. De oriëntatie kwijt zijn, is een moment van transformatie, van onderweg zijn naar een andere vorm en definitie’

Sabine Wachters toont een reeks fotowerken die Maddy van deze ongedefinieerde plekken heeft gemaakt. Alsook een aantal in polyester gefixeerde opwaaiende zakken. De kwetsbaarheid is voelbaar. Opvallend is ook een foto waarop een stuk plastic door een windvlaag wordt opgetild, ons even de waas voor de ogen wegneemt en een scherpe blik op het bos daarachter gunt.

Maddy Arkesteyn is in 2012 op 46-jarige leeftijd overleden. Sabine Wachters heeft het werk van Maddy tussen 2000 en 2009 op regelmatige wijze getoond. Haar werk is daarnaast op veel andere plaatsen geëxposeerd waaronder BOZAR, Stedelijk Museum Amsterdam en Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het is vertegenwoordigd in nationale en internationale collecties. De huidige tentoonstelling bij Sabine Wachters toont niet alleen authentieke werken maar biedt ook een unieke mogelijkheid om het denken en handelen van deze veel te vroeg overleden kunstenares te ervaren.

Meer tentoonstellingen bij Sabine Wachters

Maddy Arkesteyn

Photo on dibond  115 x 175

Maddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMaddy ArkesteynMeer info:
Sabine Wachters Gallery
Golvenstraat 11
8300 Knokke-Zoute Belgium
s.wachters.finearts@skynet.be
+ 32 50 61 58 35